Man ska kalla saker vid dess rätta namn

Någonting som ofta utelämnas i hemmafrudebatten (för det är det uttrycket som brukar användas) är att definiera vad en hemmafru är. Jag bloggade om det för snart ett år sedan men drar gärna definitionen av ordet hemmafru igen. ”En hemmafru är en gift kvinna som inte är förvärvsarbetande, utan arbetar i hemmet med barnomsorg och hushållsarbete medan hon försörjs av sin make.”

Många av dem som snackar i media eller bloggar om att de är eller har varit hemmafruar ljuger alltså. Flera förklarar att de var hemma med barnen på dagarna och sedan, när snubben kom hem, hade de en del extrajobb på kvällar och helger. Det är inte att vara hemmafru. Det är att jobba deltid på obekväm arbetstid. Andra förklarar att de drar ut på föräldraledigheten tills ungen är tre år. Det är inte heller att vara hemmafru. Det är att vara föräldraledig. Att personerna i fråga ser/såg hemmet och barnen som sin huvuduppgift – och därför uppfattade sig själva som hemmafruar – är en annan sak.

Själv tror jag inte att det finns någon egentlig hemmafrutrend i Sverige – varken i verkligheten eller i önskelandet. Det jag tror finns är en vilja från en hel del föräldrar att vara föräldralediga tills ungen är tre, fyra år – eller som allra längst tills han/hon börjar skolan – och därefter jobba deltid, typ 50-80 procent. Men det är inte samma sak som att vilja vara hemmafru. Det är att vilja ha förlängd föräldraledighet, alternativt vårdnadsbidrag, och därefter ett deltidsjobb. Och att många föräldrar, särskilt mammor, jobbar deltid är allt utom nytt. Det är ju till och med lag på att småbarnsföräldrar har rätt att jobba deltid.

Och till Paula von Essen som skriver ”Underbara Clara blir ofta ifrågasatt på grund av sitt val att bli hemmafru” vill jag bara meddela att Clara inte är hemmafru. Under rubriken Om Clara står det klart och tydligt: ”jag är 25 år och arbetar som frilansande journalist, fotograf och bloggare.” Tjejen har både gjort egna radioprogram och varit tv-programledare. Dessutom drar hon säkert in multum på sin blogg medan hennes kille pluggar till sjukgymnast. Inget fel med det, men jag tror inte att studenten försörjer sin framgångsrika partner.

Man ska kalla saker vid dess rätta namn.

För dig som inte har hängt med i hemmafrudebatten finns det artiklar här, här och här. Dessutom debatteras det ikväll på Kvällsöppet.

Om sus82x

Chefredaktör på Östhammars Nyheter, bloggar om tillvaron i allmänhet och redaktörskapet i synnerhet. www.osthammarsnyheter.nu.
Det här inlägget postades i Sus tycker till. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Man ska kalla saker vid dess rätta namn

  1. Feminix skriver:

    Bra skrivet! Som Alva Myrdals ord om det husliga arbetet och mindre väl rustade individer.

  2. Laura skriver:

    Jäkligt bra skrivet! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s